BÖBREK VE İDRAR YOLLARI SAKLI ŞİFA
BÖBREK VE İDRAR YOLLARI HASTALIKLARI
“Ayrıca gözlerinize dikkat edin yormayın” “Böbrek ney göz ney demeyin
Başlamadan önce her kes yapmalı bir kavanoz saf zeytinyağı içine sarımsak 5 6 diş kabuğu soyulmadan maydanoz yarım demet kıyılıp bir avuç çörek otu her sabah bir yemek kaşığı içilir.
BÖBREK VE İDRAR YOLLARI HASTALIKLARI
Böbrekler, başta üre olmak üzere atıkları kandan süzen ve onları su ile birlikte idrar olarak boşaltan organlardır. böbrekler aynı zamanda vücudun su ve tuz dengesini korurlar. böbrek ağrısı, baş ağrısı, tansiyon, ayak ağrıları gibi birçok hastalıklara sebebiyet verir.
Böbrek hastalılarının belirtileri: bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık, yüksek tansiyon, inatçı kaşıntı, çok su içme, günlük idrar miktarında azalma veya aşırı miktarda idrar yapma, cildin sarımsı kahverengi renk alması, çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, işitme zorluğu veya sağırlık, ani ve sürekli tansiyon yükselmeleri, göz kapaklarında ve ayaklarda daha belirgin olmak üzere tüm vücutta su birikmesi (ödem), sık idrara çıkma, ağrılı idrar yapma, kanlı idrar, bulanık idrar, gece birden fazla idrara kalkma, bilinç bulanıklığı ve davranış değişiklikleri, havale geçirme özellikle çocuklarda gece idrar kaçırmalar…
Faydalı gıdalar: maydanoz, limon, greyfurt, armut, atkuyruğu, çörek otu, incir; elma, havuç, zeytinyağı, çörek otu yağı, misvak, kuşburnu. ayrıca böbrek hastalıklarında eşek sütü bol içilir.
Eğer diyalize bağlı bir böbrek hastası olmak istemiyorsanız hayat tarzınızı mutlaka değiştirin. rafine tuzu, içkiyi, sigarayı bırakın. kolalı, kafeinli ve aşırı tatlı içeceklerden kaçının. her gün 2 litreden fazla sıvı tüketmeye çalışın. bol su içmeyi ihmal etmeyin. maden suyu, kaynak suyu ve bitkisel çayları tercih edin.
Geceleri tuvalete çıktıktan sonra bir şey içmeyi unutmayın. beslenmenizde çeşitli vitaminler almaya dikkat edin. çok fazla olmamak kaydıyla süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum içeren ürünleri yiyin.
Ispanak, pancar gibi sebzeleri azaltın. düzenli vücut hareketleri yaparak vücudunuzu böbrek taşı oluşumundan koruyun. ayaklarınızı ve böbrek bölgenizi sıcak tutun. idrar yaparken yanma, sık idrar, kasık ağrısı, bel ağrısı, ateş, titreme, üşüme olursa derhal üroloğa görünün.
BÖBREK YETMEZLİĞİ
Böbreğin başta süzme işlevi olmak üzere tüm görevlerinde aksama olmasıdır. böbreğin süzme işlevi azalınca üre, kreatinin gibi atıklar vücutta birikmeye başlar. üre, kreatinin gibi atıkların vücutta birikmeye başlaması ile kalp, akciğer, sinir sistemi, kemikler, bağırsaklar, deri gibi birçok organ etkilenir.
Böbrek yetmezliği, böbrek hastalığının ilerlemesi ile ortaya çıkar. böbrek yetmezliği ilerledikçe böbrekler büzüşür ve küçülür.
Böbrek yetmezliğinin en önemli sebepleri arasında tansiyon yüksekliği, böbrek iltihabı ve bazı böbrek hastalıkları gelmektedir. şeker hastalığı da böbrek yetmezliğinin en önemli sebeplerindendir.
Işkın ve ginseng, böbrek yetmezliğinin tedavisinde yardımcı olur.
Çörek otu tohumu ve yağı kalp, karaciğer ve böbrek gibi hayati organların işlevlerinin korunmasını, çeşitli faktörlere bağlı hasar görmesini azaltır. bu şifalı bitkiler uygun dozlarda kullanılırsa böbrek yetmezliği önlenir.
Eğer böbrek yetmezliğe varsa fosforu yüksek olan şu yiyecek ve içeceklerden kaçınmamız gerekir: bira, çikolata ve kakaolu ürünler, sütten yapılan içecekler, kolalar, kutu buzlu çay, peynir, krema, dondurma, süt, puding, kremalı çorba, yoğurt, karaciğeri, sakatat, taze fasülye, kuru fasülye, bezelye, nohut, barbunya, mercimek, kepek, mısır gevreği, karamela, fındık, çekirdekler, bütün tahıl ürünleri.
Böbrek hastalıklarında bozulan böbrek fonksiyonları sonucu vücutta besin öğelerinde yetersizlikler ya da aşırılıklar, sıvı dengesinde bozulma görülür.
Bunlara bağlı olarak oluşabilecek komplikasyonların en az düzeye indirilebilmesi için beslenme son derece önemlidir.
Böbrek hastalarının beslenmeleri mevcut kan değerleri, böbrek hastalığının çeşidi, hastanın sahip olduğu diğer hastalıklar, yaş, boy, ağırlık gibi birçok etkene bağlı olarak hazırlanır. dolayısıyla her hastanın diyeti o kişiye özeldir ve beslenme programı mutlaka diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır..
Fosfor: fosforda, kalsiyum ile birlikte kemiklerin dayanıklı olmasını sağlar; ayrıca tüm organlarımızın çalışması için enerji sağlanmasında çok önemli rol alır.
Başta hayvansal kaynaklı gıdalar (kırmızı et, tavuk eti, süt, peynir, yoğurt, yumurta) ve bakliyat ( kuru fasulye, bakla, nohut, mercimek) olmak üzere, doğada çok yaygın olarak bulunur. fosfor besinlerle vücuda girer; fazlası böbrekler tarafından idrarla atılır.
Böbrek yetersizliğinde gereken miktarda fosfor atılamadığı için vücutta birikir. bu durumda kemik zayıflığı, kolayca oluşan kırıklar, kaşıntı, kas güçsüzlüğü ve eklem ağrıları gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
BÖBREK TAŞLARI
Adından da anlaşılacağı gibi idrar yollarında taş olmasıdır. böbrek taşlarının teşhisi ve tedavisi için öncelikle bir uzman hekime başvurulmalı, gerekli tetkikler yaptırılmalıdır. böbrek taşları her zaman ağrıya yol açmaz. idrar yollarını tıkayıp uzun süre belirti vermeden orada kalabilir.
Yeteri kadar su içmemek, hareketsiz bir hayat tarzını benimsemek, tuzlu besinler, kuruyemiş, çiğ sebzenin çok fazla tüketilmesi, çay ve kahvenin fazla içilmesi böbrek taşlarının oluşumuna sebep olabilir.
Belirtileri: böbrek taşı ağrısı, idrardan kan gelmesi, ağrı yanma, kanama, enfeksiyon, bulantı, kusma.
Tedavi: günümüzde taş tedavisi oldukça gelişmiştir. ilaçlarla düşürülebilir, taşlar vücut dışından veya vücut içinden kırılabilir, kapalı ameliyatla veya lazerle tedavi edilebilir.
Bitkisel tedavi: böbrek taşı düşürmede kullanılan şifalı bitkilerin başında gire bolu gelir.
Gire bolu 1 hafta içerisinde 6-8 mm böbrek taşı eritilebilmektedir. Gire bolu ayrıca böbrek tembelliğine ve bazı cins böbrek kistlerine de iyi gelir.
Peynir suyu sarmasak suyu sirke veya limon, içilir sabahları bir fincan ardıç meyveleri böbrekleri daha fazla harekete geçirir böbreklerdeki, idrar ve safra kesesindeki bakterileri yok eder, taş oluşumunu engeller.
Mısır püskülünden yapılan çay böbrek iltihaplarına ve taş yapıcı idrar yolları hastalıklarına iyi gelir.
Limon suyunun böbrek taşları oluşumunu engellediği tespit edilmiştir.
Yarım çay bardağı halis zeytinyağına, 1 adet limon sıkılıp aç karına günde 3 kere içmeye devam edilir.
Fındık kabuğu, hatmi çiçeği, çörek otu, kekik karışımı kaynatılıp balla tatlandılarsa günde 3 kere birer su bardağı içmeye devam edilir.
Ayrık kökü, hatmi kaynatılıp aç karına birer su bardağı içilir.
Selvi kozalağı, limon karışımı kaynatılıp balla tatlandırılarak birer su bardağı içilir.
BÖBREK KİSTLERİ
Böbrekte içi sıvı dolu keseciklerin olmasıdır. basit, zararsız ve en yaygın kist türüdür. genellikle hiçbir belirtisi yoktur. yaşlandıkça basit kistlerin görülme sıklığı artar.
En iyi tedavi soğan kürü ile yapılan tedavidir.
Orta boy ince kabuklu sarı kuru soğanın kabuğu soyulur, 4 5’e bölünür 1,5 bardak suda 5 dakika hafif ateşte kaynatılır, içilir. bu küre 15 gün devam edilir.
Altınbaşak otu ve aslanpençesi böbrek kistine iyi gelen şifalı bitkilerdendir.
1 tatlı kaşığı altın başak otu, 1 su bardağı sıcak suda 10 dk demlenir ve içilir. 1 ay boyunca hergün taze olarak demlenip içilmeye devam edilir.
BÖBREK İLTİHABI
Sindirim yolları ile vücuda giren ve oradan kana karışan bulaşıcı hastalık mikropları, zehirlenmeler, prostat, hamilelik ve böbrek taşları gibi sebeplerle böbreklerin iç kısımlarının iltihaplanmasıdır. iki çeşidi vardır:
Akut böbrek iltihabı: ani olarak ortaya çıkan titreme, kaburga altlarında ve yanlarında başlayıp, kasıklara kadar yayılan bir ağrı ile kendini gösterir. sık sık idrara gitmek ihtiyacı duyulur. idrar çıkarken de yanma ve ağrı hissedilir.
Kronik böbrek iltihabı: akut böbrek iltihabının gereği gibi tedavi edilmemiş olması kronik böbrek iltihabına sebep olur. hastada iştahsızlık, ateş, halsizlik, baş ağrısı, ağrılı idrar etme ve bel ağrıları görülür.
Böbrek iltihaplanmasının en çok yaşandığı alanların başında idrar yolları ve idrar torbası iltihaplanması gelmektedir.
Belirtileri: öncelikli olarak idrara çıkarken ağrı ve acı hissetmek bu iltihaplanmanın en önemli belirtisidir. üşüme ile ateş yükselmesi, yanlarda ağrı, idrarda mikrop ve akyuvar hücreleri görülür. tansiyon yüksek olabilir. hastada kansızlık vardır zayıftır, kilo almaz çabuk yorulur. üre yüksek olur.
Bitkisel tedavi: ilk önlem olarak belin iki yanına sıcak su torbası konulur. bol su, limonata ve açık çay içilir.
Kronik böbrek iltihabında bol bol meyva suları içmek iyi gelir. ayrıca tuz ve hayvani gıdalar azaltılmalıdır.
Adaçayı böbrek iltihapları için iyi gelen şifalı bitkilerin başında gelir.
Kocayemiş yaprağı, funda çayı, maydanoz sapı ve mersin yaprağı da böbrek iltihaplanmasının tedavisinde etkili olan şifalı bitkiler arasında yer almaktadır.
Bir demet maydanozun sapı, bir tutam mersin yaprağı 1 litre sıcak suyun içine atılır. biraz funda yaprağı biraz da kocayemiş yaprağı katılır. karşımın demlenmesi için 20 dakika beklenir. demlenen bitki çayı süzüldükten sonra günde üç öğün aç karnına içilir.
BÖBREK TAŞLARI NASIL ANLAŞILIR
Böbrek taşları belirtiler çeşitli gerçekleşmesi ve yok olduğu için olabilir ...
Tüm kanal sistem hatası doldurur büyük taşlar, sorun yaratmak için, ama sadece idrarda zaman zaman patolojik bulgular temelinde ona şüphe yok. onların hakkılar idrarda ağrı veya kan neden olur, çünkü küçük taşlar genellikle belirti göstermez.
Üretra düşerken tartar yoğunlaşır spazm şeklinde çok güçlü bir ağrıya neden olur ve mide bulantısı ve kusma ile birlikte olabilir. önlenmesi için, sıvının, büyük miktarlarda, günde yaklaşık 2.5 litre elma kabuğu suyu içmek en iyisidir. diyet değiştirmek gerekmez ve tam sistem ölçeğini belirlemek değil.
Örneğin, sistem ölçekleme ve yapılan testlerin önceden tespiti yapılmaksızın süt ve süt ürünlerinin dışlama, hatta durumu daha da kötüleştirebilir. bu sorunun kalıtsal olduğunu kaydetti, ancak genetik faktörler ya da aile içinde beslenme alışkanlıkları nedeniyle olmadığını kesin olarak bilinmemektedir. belirli nedir, ancak, bir kez geri ölçeklemek için büyük bir şans oldu kişiyi olduğu bilinmektedir.
PROSTAT
Erkeklerin idrar yolunu çevreleyen bir bezedir. büyümesi halinde idrar zorluğu ve şiddetli ağrılara sebep olur.
Alkol, üşütme, kabızlık prostatın büyümesini sağlar. kırmızı eti azaltmak, fazla baharatlı ve acı gıdalardan uzak durmak gerekir. düzenli bir cinsel hayat, idrarı oturak ya da dizüstü yapmak, mesanede idrarı uzun süre bekletmemek, belden aşağısını üşütmemek prostat büyümesini engellemek veya yavaşlatmak için önemlidir. erken teşhiste bitkisel kürler faydalıdır.
Belirtileri: idrar çapının azalması ve idrar akımının yavaşlaması, mesanede hala idrar varmış hissi, idrarın tam yapılamaması ve bele vuran ağrılar, bulantı, kusma, uyku hali, kilo kaybı
Prostat tedavisinde en fazla kullanılan bitki ısırgan otudur.
Mısır püskülü, yeşil çay, anason ve zerdeçal karışımından yapılan çayı içmek de prostat için faydalıdır.
Günde 1 su bardağı adaçayı içmek, meyankökü çiğnemek, dereotu, zerdeçal, biberiye, maydanoz yemek de prostat sağlığı için önemlidir.
Maydanoz, sinameki, kereviz yaprağı, limon kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 kere birer su bardağı içilmeye devam edilir.
Zeytinyağına limon sıkılıp yarımşar bardak günde 3 kere içmeye devam edilir.
Kereviz tohumu, hazenbel kökü karışımı ıhlamur gibi kaynatılıp aç karına günde 3 su bardağı içmeye devam edilir.
İDRAR YOLLARINDA TIKANMA
Böbrekte oluşan idrar, idrar yolu ile mesaneye (idrar kesesi) taşınır ve orada birikir, daha sonra idrar yolu ile vücuttan atılır.
İdrar yollarında her seviyede daralma, tıkanma böbreklerin görevini yapmasına engel olur.
BÖBREK KANAMASI
Atkuyruğu, meşe yaprağı, servi kozalağı karışımı kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 kere 1’er su bardağı içilir
Keten tohumu, çam sakızı öğütülüp balla macun yapılarak aç iken l’ er tatlı kaşığı yenmeye devam edilir.
Civanperçemi kaynatılıp balla tatlandırılarak 1’er su bardağı içilmeye devam edilir.
BÖBREK YETMEZLİĞİ
Bakla, nohut, fasulye yemekleri bol yenmeme ye dikkat edilir inek sütü, elma suyu içilir.
Ayrık kökü, çörek otu, kekik karışımı kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 kere birer su bardağı içmeye devam edilir.
TAŞ DÜŞÜRME
Safra kesesinde taş olan kimse bir hafta müddetle sabahları aç karnına 50 100 gr. halis zeytinyağı içmelidir.
Şalgam tohumu, turpun içine konur, hamur içinde pişirilip yenirse kumları eriterek düşür
Çınar kabuğu kaynatılarak içilirse kumları döker.
Mesanesinde taş olan kimse bir fincan tavuk yağı içerse hem sancı gider, hem de taşlar kolaylıkla çıkar.
Zeytinyağı ve limon bir fincan sabah aç karnına içilir. bol bol kereviz suyu ve hazanbel suyu içilir.
Fındıkkabuğu, hatmi çiçeği, çörek otu, kekik karışımı kaynatılıp balla tatlandınlarak günde 3 kere l’ er su bardağı içmeye devam edilir.
Ayrık kökü, hatmi kaynatılıp aç karına birer su bardağı içilir.
Böbrek taşının verdiği böbrek sancılarının giderilmesinde yarım çay bardağı halis zeytinyağına 1 adet limon sıkılıp günde 3 kere içmeye devam edilir.
Selvi kozalağı, limon karışımı kaynatılıp ba1la tatlandırılarak 1’er su bardağı içilir.
AŞIRI TERLEME
Böbrekler rahatsız olup, idrarı atamazsa vücut hiç yok yere terler durur. bunun için böbreği çaıcı kürler uygulanır. böbrek yetmezliği ve böbrek kumlarında tavsiye ettiğimiz kürler uygula göreceksiniz terlemeniz geçecek.
adaçayı kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3 kere çay su bardağı ile içilir.
Mersin yaprağı yukarıdaki tarif üzere içilir.
BÖBREK ZAFİYETİ, BÖBREK YARALARI
İçin yapılacak işler sadece klinik vakalardır rasgele kullanılmaz neticeyi öğrendikten sonra aktar ve herbalistler doktor çareleri var doğada şifası çoktur acı, tuzlu, baharatlı yenilmez su fazla kullanılmaz.
BÖBREK İLTAHABI
Susam ve susamlı şeyler yenir. günlük, tahan helvası yenirse böbreklerdeki iltihabı giderir.
Demir hindi şerbeti, arap suyu, semizotu suyu, elma suyu, hindiba suyu, rezene, anason suları; karanfil şurubu içilir.
Kavun çekirdek, karpuz çekirdek, hıyar çekirdek bol bol yenir.
BÖBREK İLTİHABI
Aç karnına tere tohumu yenirse böbrek ağrısını giderir.
ardıç tohumu, bal ile karıştırılır yerirse, böbrek sancısını, idrar yollarındaki hastalığı giderir.
Böbrek hastalığı çok çeşitli olduğundan tespit ettikten sonra kullanırsanız vücuda zarar vermezsiniz.
BÖBREK KUMLARI
A vitamini yetersizliği ve az su içiminden kaynaklanır. vücut kendisi de a yapabilir. dikkat edilmesi şarttır.
Papatya, kerevize ayrı ayrı kaynatılır, bol bol içilirse kumları döker, iksirdir.
Bol bol geribolu kullanılır; krerviz suyu, çörek otu, turup suyu, elma kabuk suyu bol içilir.
Maydanoz, limon kaynatılıp ba1la tat1andınlarak günde 3 kere l’er su bardağı içilir. maydanoz rendesi, turp rendesi salata yapılıp yenmeye devam edilir.
Zeytinyağı, limon karışımı yenmeye, içilmeye devam edilir.
Devam edecek